En.Pajs

En.Pajs na vsak krožnik..

"KLECINPROT"
Sadni kruh


Testo:
40 dag moke (pol ostre, pol gladke)
4,5 dag kvasa
10 dag sladkorja
20 dag masla En.Pajs
2 rumenjaka
2,5 dl mleka
pol čajne žličke soli
pol čajne žličke cimeta
pol čajne žličke mletih klinčkov
1 vanilijev sladkor

Sadni del:
25 dag suhih marelic
25 dag suhih sliv in jabolk
20 dag suhih hrušk
20 dag rozin
0,5 dl ruma
0,75 dl vode
5 dag sladkorja


Vse sadje (hruške, slive, marelice, rozine, po želji še orehe..) dan prej namočimo v vodi in rumu. Pustimo stati vsaj čez noč, občasno na začetku pomešamo.
Za testo kvas raztopimo v sladkorju in mlačnem mleku. Pustimo, da rahlo vzkipi ter ga dodamo rahlo segreti moki, v kateri je že sladkor, vanilijev sladkor, rumenjak, sol, cimet in mleti klinčki. Zamesimo, dodamo mleko in maslo in še dobro zamesimo.
Sadje, ki se je čez noč namočilo, dodamo testu. Paziti moramo, da sadje razporedimo enakomerno po testu in pa, da ga ne gnetemo preveč. Testo pustimo vzhajati (vsaj dve uri - doseglo bi naj dvojno velikost). Potem ga damo v pekač in pečemo pri 200 stopinjah 30 minut. Zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo še 30 minut. Med peko kruh občasno premažemo z malo vode, pečenega pa s sladkorno raztopino (4 žlice vode in 2 žlici sladkorja), da dobi sijočo skorjo.
Kruh pečemo ob večjih praznikih. Ponudimo ga kot sladico. Zraven paše polsladko ali sladko belo vino.